[...] Tak więc, wiemy jakie tłuszcze nam są potrzebne. Inna kwestia to technologia ich wykorzystania. Oliwy z oliwek używamy na zimno, czyli do sałatek, spaghetti, ryżu. Do smażenia używamy oleju rzepakowego. Staramy się unikać margaryn, jeśli nie mamy problemów z cholesterolem. Masło jest zdrowe dla zdrowych ludzi i w okresie dojrzewania dla [...]
[...] ogrzewania zaczynają się ze sobą łączyć i tworzyć związki o zwiększonej masie. Wzrasta wówczas lepkość tłuszczu, pogarsza się jego smak i zapach. Powstające podczas smażenia nadtlenki, wolne rodniki i produkty łączenia się różnych związków są niebywale toksyczne. Ponadto pomiędzy produktami utleniania tłuszczu a białkami dochodzi do [...]
[...] do prawidłowego rozwoju. Dajemy margarynę zamiast masła, odtłuszczone mleko, a potem mamy dzieci z ADHD. Kolejnym antyprzykładem jest notoryczne używanie oliwy z oliwek do smażenia w programach kulinarnych, takie przykłady można mnożyć, spuszczam na tę ignorancję zasłonę milczenia i politowania. Drogi Czytelniku, mam nadzieję, , że powyższy [...]
CKD a chińska sztuka smażenia Dieta CKD jak wiadomo bywa uciążliwa. Wyrzekamy się tylu rzeczy, że zachowanie smaku w tym co możemy jeść zdaje się sprawą wagi państwowej. W poprzednim poście, w którym podałem kilka jadłospisów oraz sposobów przygotowywania potraw znalazło się kilka dań smażonych, więc - aby nie zostać posądzonym, że chcę Was otruć [...]
[...] rafinowanymi, wiec zdecydowanie nie jest godna polecenia. Niestety większość tłuszczy roślinnych spożywanych przez mieszkańca krajów uprzemysłowionych przechodzi proces smażenia. Standardem wszak jest w barach szybkiej obsługi jak i niektórych restauracjach smażenie przez cały dzień potraw na tym samym oleju, który po przekroczeniu [...]
[...] nienaganną sylwetkę. Takiego właśnie cudu możemy się spodziewać po olestrze - tłuszczu bez tłuszczu, dopuszczonym przez FDA do stosowania w przemyśle spożywczym do smażenia chipsów, krakersów i innych słonych przekąsek. Nic tak nie przysparza tuszy, jak pokarmy bogate w tłuszcz. Jednocześnie wiadomo, że prawie wszystkie smakowite [...]
[...] komosy ryżowej 2 1/4 szkl. wody 1/2 szkl. pestek dyni 2 szkl. ugotowanej ciecierzycy 1 łyżeczka tahini 2 łyżeczki soku z cytryny 1/4 łyżeczki soli morskiej pieprz olej do smażenia Ugotuj komosę ryżową na małym ogniu, aż cała woda się wchłonie. Ściągnij garnek z ognia i zostaw pod przykryciem na 10 min. Zmiel pestki dyni, a komosę i ciecierzycę [...]
[...] ok. 64 g tłuszczy w tym 30 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 20 g jednonienasyconych kwasów, 8 g wielonienasyconych. do czego do smarowania pieczywa, do duszenia, pieczenia, smażenia; smakuje jak masło, a ma mniej od niego kalorii, cholesterolu, tłuszczów nasyconych dla kogo odchudzających się, ale lubiących smak masła nie dla walczących z [...]
[...] wyjściem są tabletki (np. alliofil, alliorut). D - jak dieta 1. Stosuj oliwę z oliwek i inne oleje roślinne tłoczone na zimno. Zwracaj uwagę na to, które nadają się do smażenia. 2. Wybieraj chude wędliny dobrej jakości, a z mięs - drób i cielęcinę. Dwa razy w tygodniu jadaj ryby, szczególnie morskie, tłuste. Zawarte w tłuszczu rybnym [...]
[...] Często pakowana jest w ciemne szkło. oliwa vergine (virgin olive oil) - nieco gorszej jakości, lecz o bardziej uniwersalnym znaczeniu: nadaje się do sałatek, gotowania i smażenia. zwykła oliwa vergine (ordinary virgin olive oil) - polecana do gotowania, smażenia oraz spożywania na surowo. oliwa wytłokowa (olive - pomace oil) - nadaje [...]
[...] się ich świeżością i możliwościami zastosowania kulinarnego. Trzeba umieć odpowiedzieć m.in. na pytania: - która z ryb będzie najlepsza do pieczenia, a która nadaje się do smażenia? - Które ryby są bardzo ościste? - Które ryby są tłuste, a które chude? Należy także informować klientów o dużej wartości odżywczej ryb, a także, że są łatwo [...]
[...] w większej ilości. Dobrym źródłem NNKT są oleje roślinne. Olej słonecznikowy zawiera około 70% NNKT, sojowy około 50%, oliwa z oliwek tylko 7% i dlatego można ją używać do smażenia. WNKT w wysokiej temperaturze smażenia przechodzą w formy szkodliwe dla zdrowia. Tak więc oleje roślinne o dużej zawartości WNKT powinny być spożywane przede [...]
[...] ostudzenia Placki Owsiane Składniki dla 2-4 osób płatki owsiane błyskawiczne, 200 g mąka krupczatka, 100 g mleko, wg potrzeby jajko, 1 olej słonecznikowy (lub inny), do smażenia, ok. 100 g sól, majeranek, czosnek, wg uznania czas przygotowania: > 90 min Płatki i mąkę wymieszać w misce; dodawać stopniowo tyle mleka, aby uzyskać ciasto o [...]
[...] występowania wiązań podwójnych). Tymczasem ich właściwości chemiczne są inne. Transizomery są twardsze i nie wchodzą już tak łatwo w reakcje utleniania, nadają się wiec do smażenia i leżenia na półkach sklepowych przez bardzo długi czas. Z punktu widzenia biochemicznego, są one bardzo niebezpieczne dla zdrowia - nie występują bowiem w [...]
[...] Nagle uwodorniony (utwardzony) olej roślinny stał się hitem sezonu. Chętnie stosowano go w restauracjach, bo można było cały dzień utrzymywać rozgrzany tłuszcz do smażenia, a jednocześnie nie powodował zadymienia kuchni. Poza tym był tańszy niż masło i miał dłuższy okres przechowywania, a zatem właściciele barów oferujących fast foody [...]
[...] Rzepakowy - na zimno/na gorąco ( na krótko Nr1) Słonecznikowy -na zimno do sałatek Sojowy -do każdego procesu jest ok, lecz nie przesadzać Smalec -do smażenia na głębokim tłuszczu i długotrwałe Margaryny w kostkach do smażenia/pieczenia - tłuszcze trans Margaryny kubkowe do smarowania , dzisiaj zminimalizowane ilości trans [...]
[...] usmazyc mieso bez tluszczu? Smażenie bez tłuszczu to doskonały sposób dla tych, którzy ze względów zdrowotnych powinni unikać potraw o wysokiej kaloryczności. Taki sposób smażenia wykorzystuje tłuszcz zawarty w produkcie, bez potrzeby dodatkowego stosowania oleju, oliwy lub innych substancji. Do smażenia beztłuszczowego nadają się prawie [...]
[...] bólów. Są bogatym źródłem witamin z grupy B, zawierają również witaminę A, C i E, a także związki mineralne takie jak fosfor, potas i żelazo. I jeden z lepszych oleji do smażenia OLEJ RYŻOWY Olej o neutralnym smaku i zapachu. Polecany z uwagi na swoje walory jako olej sałatkowy. Znakomity także do smażenia ze względu na wysoką temperaturę [...]
[...] elektrycznego grila??? Jak z pieczywem??? Zakaz totalny??? A pizza??? Co z tłuszczami??? Oleje, smalec, tłuste mięso - unikać jak ognia??? Masło - w sumie tylko używam go do smażenia jajecznicy??? Oliwa z oliwek??? Wędzona makrela??? Dodam że miałem tendencję do podjadanie jakichś wafelków, batoników, pączków i innego szajsu który w niczym nie [...]